Több, mint egy sport

Foci, másként

A gumiarcú taktikus - sikeredző vagy sem?

2017. október 23. 20:43 - Lupi Azzuro

Jürgen Klopp a világ egyik legnevesebb edzője. Ha valakit megkérdeznénk, hogy sorolja fel az általa legjobbaknak tartott trénereket, sokan tennék a képzeletbeli lista élére. De vajon tényleg annyira jó edző, és tényleg annyira sikeres a német?

Egyértelmű, hogy jó edző. Nyilván nincsen valamiféle mérőeszköze a "jóságnak", ez objektív dolog, de az ember, aki két ország topligájában is a mezőny elején szerepel, 4-1-re győzi le a Real Madrid-ot a BL-ben, vagy olyan nagyfokú hatást gyakorol egy játékelemével - gegenpressing - a futball világára, mint ő, nem lehet rossz tréner. Azonban véleményem szerint Klopp-ot sokkal többre tarják, mint egyébként kéne.

Kedvelem a fickót. Egy igazi bohókás férfi, aki amellett, hogy vicces, rendkívül elhivatott, szenvedélyes, és imádja amit csinál. Ki ne szeretne valakit, akinek ilyen fejei vannak?

img_4453.JPG

Jürgi sosem volt jó focista. Az egyetlen értékelhető klubja a Mainz volt, ahol viszont egy nagyon fontos dolog történt vele: csatárból védő lett. 325 mérkőzésen szerepelt klubban, ezeken 52 gólt szerzett. Klopp mindig is a támadó foci híve volt, és sosem szeretett védekezni. Kanyarodjunk is vissza ezzel az edzőséghez.

Valószínűleg már minden futball-szerető betéve tudja a kifejezést: gegenpressing. A folyamatos nagy erejű letámadás a legállandóbb velejárója Jürgen taktikájának, és egyúttal a legnagyobb hibája is. Bár rengeteg könnyű helyzetet kreál elől, és támadóvá teszi a csapatait, a védekezés is tolódik fel, hogy ne csússzanak szét a csapatrészek. Ehhez gyors, labdaügyes, vagyis nagyon összetett, és állandóan jól teljesítő középhátvédekre van szükség. Ez egyszer volt meg Subotic 1-2 jobb szezonjával és az akkori Hummels-el, de jelenleg nincsen meg a Liverpoolnál. Így fordulhat elő, hogy bár Mané és Salah remek elől, a Mersey partiak majdnem a legtöbb gólt kapták a bajnokságban, és csak kilencedikek.

Tekintsünk el a mainzi eredményektől, és nézzünk rá erre a számsorra: 6., 5., 1., 1., 2., 2., 7., 8., 4. Ez egy sikeredző eredménysora? Egy német kupa győzelem, 2 német bajnoki cím, egy EL és egy BL döntő. Se több, se kevesebb, 10 szezon alatt.

Kérdéses, mire mehet a jövőben. Mint az idén is látszik, ha csak kemény pénzekért nincsenek meg a tökéletesen beleillő klasszisok, a rendszer haszontalan. Klopp a nyáron elköltött 170 milliót, és a télen is készül még, legalább van Dijk megvételére.

Jó edző a német, de vajon megéri ennyi pénzt áldozni valamire, amikor más taktikával kevesebb pénzért is lehetne akár sikeresnek lenni?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tobbmintegysport.blog.hu/api/trackback/id/tr4813063142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása